Loodusõpe Puhta vee teemapargis sai hoogu juurde

Puhta vee teemapargis läbisid 15 juhendajat edukalt SA KÜSK poolt rahastatud täiendõppeprogrammi ja töötati välja õppeprogrammid puuetega inimestele. Õppeprogramme on erinevaid alates võimalusest ümbritsevat loodust õppida 5 meele abil ning näiteks veekogust nutiseadmega veekvaliteeti määrata või nutimikroskoobiga loodust uurida ja tegevusi jäädvustada, analüüsida saadud infot ning teha järeldusi.

Eesti Omastehooldus juhatuse liige Ivar Paimre sõnul on oluline erivajadustega inimestele suunatud õppeprogrammide arendamine ja vastava koolituse saanud juhendajate koolitamine vajalik. „Selliste oskuste ja õppeprogrammide vajadus on tõusuteel. Selline lähenemine pakub aktiivset tegevust looduses, arendab loodusvaatlusoskusi ning võimaldab kaasata puuetega inimesi keskkonnaprobleemide lahenduste välja töötamisse,“ selgitas Paimre. „Looduse tundma õppimise kõrval on kindlasti vaja ka juhendajaid, kes on võimelised puuetega inimestele loodust vahendama.“

Paimre hinnangul peab keskkonnahariduse sisu muutuma ühes inimeste füüsiliste võimetega. „Puhta vee teemapargi õppeprogrammides õpitakse tundma elukeskkonna süsteemide keerukust ja saab keskkonnaharidus kaasa aidata õpitu kinnistamisele ning igapäevaelus kasutamisele,“ põhjendas Paimre.

Erivajadusega inimeste õppe arendamiseks on Puhta vee teemapargis loodud 2015. aastal NutiAkadeemia, mille loomist on toetanud Tele2 Eesti AS, andes kasutada nuhvlid ehk nutitelefoni ja tahvelarvuti omadusi ühendavat seadmed. Lisaks nuhvlitele on Tele2 NutiAkadeemiale andnud andurid, millega saab uurida Puhta vee teemapargi ning teiste vete kvaliteeti ja ümbritsevat loodust. Nende seadmete abil saadud uurimistulemused võimaldavad saada infot ümbritseva looduse kohta, viia loodusharidus ja noorte teadmised ning oskused uuele tasemele.

Kursuse partneriteks on Eesti Giidide Liit, MTÜ Eesti Omastehooldus,  SA Haraka Kodu, Salukool ja Türi Toimetulekukool.
Kursuse läbiviimist toetab rahaliselt Kodanikuühiskonna Sihtkapital ja MTÜ Ökokratt.

Puhta vee teemapark on puhta vee temaatikale keskenduv teaduspark, kust külastaja saab vastused küsimustele: kuidas tekib puhas põhjavesi – joogivesi; kuidas sõltub elu puhtast veest ja millest sõltub vee kvaliteet ning saab osa loodusõpperetkedest. Teemapargi keskus paikneb Metsamõisa talus Järsi külas Tamsalu vallas, ulatudes oma 10 km raadiuses paiknevate tegevuskohtadega Järva-Jaani, Tamsalu ja Väike-Maarja valda ning kahte maakonda: Järva ning Lääne-Viru maakonda. Puhta vee teemapargi rajamisse ja arendamisse on alates 2010. aastast olnud kaasatud vabatahtlikud, äriühingud ning MTÜ Ökokratt.

Lisainfo:

Priit Adler
MTÜ Ökokratt
See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.
gsm 5132149
www.okokratt.ee
www.keskkonnatelk.ee
ww.metsamoisa.ee
https://www.facebook.com/metsamoisa/