Kesk-Eestis avatakse kohalikul energial toimiv Puhta vee teemapargi õppekeskus

Homme, 22. mai pärastlõunal avatakse Puhta vee teemapargis õppekeskus, kus saab aastaringselt läbi viia erinevaid koolitusi ja sündmusi.

Õppekeskuse ruumid paiknevad läbi kahe korruse, ehitise esimene korrus on ligipääsetav ka ratastoolis olevatele inimestele. Hoone interjööri iseloomustab maalähedane ajalooline stiil , mis on kombineeritud kaasaegse tehnikaga, et tagada koolituste ja sündmuste läbiviimiseks vajalikud mugavused. Õppekeskuses ja selle ümbruses jagub ruumi ja tegevusi õppevahenditega tutvumiseks ning virgutuspauside sisustamiseks.

Valminud õppekeskus on hea näide kohaliku ehitusmaterjali kasutamisest. Hoone on rajatud mõisakompleksi saunamaja maakivist müüridele, ehitamisel kasutatud puitmaterjal on pärit kohalikust metsast. Lisaks vastab ehitis energiamärgisele C ja on energiasäästlik.

Õppekeskuses kasutatakse ka kohalikku taastuvenergiat – sealne elekter on pärit lokaalsest elektrivõrgust, millesse toodetakse energiat päiksepaneelide ja tuulegeneraatorite abil. Elektri mõõdukam kasutamine on hoone kasutajatele väljakutseks, et muuta oma tarbimisharjumusi  keskkonnasõbralikumaks.

Avamise päeval tutvustatakse külastajatele Puhta vee teemapargi õppeprogramme, Meelteaeda, metsapargi ratastoolirada, metsamajakesi, taastuveenergia toomise lahendust ja vastavatud NutiAkadeemiat, mis on mõeldud nutiseadmete kasutamise edendamiseks õppetöös nii õpetajate kui õpilaste seas.

Puhta vee teemapark asub Järvamaal ja Lääne-Virumaal Puhta vee teemapargis, mille keskus paikneb Metsamõisa talus Järsi külas Tamsalu vallas, ulatudes oma 10 km raadiuses paiknevate tegevuskohtadega Järva-Jaani, Tamsalu ja Väike-Maarja valda. Puhta vee temaatikale keskenduvast teaduspargist saab teada seda, kuidas tekib puhas põhjavesi – joogivesi, kuidas sõltub elu puhtast veest ning millest sõltub vee kvaliteet. Samuti saab teemapargis osaleda mitmesugustel loodusõpperetkedel. Puhta vee teemapargi rajamisse ja arendamisse on alates 2010. aastast olnud kaasatud vabatahtlikud, äriühingud ning MTÜ Ökokratt.

Lisainfo:

Priit Adler
MTÜ Ökokratt
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
gsm 5132149
www.okokratt.ee
www.keskkonnatelk.ee
www.metsamoisa.ee